Co dzisiaj zepsułem
- Kristobal
- przycierający rafki
- Mój motocykl: inne endurowate moto
- Kontakt:
Re: Co dzisiaj zepsułem
Czy jest możliwe przebić trzy dętki, powtórzę TRZY dętki w godzinę?
W garażu ??
Jest możliwe.
P. K. P. czy....
W garażu ??
Jest możliwe.
P. K. P. czy....
Honda XL350R'85/ Yamaha XJR1200'95/ Kawasaki KLE650'09
-
- pogłębiacz bieżnika
- Mój motocykl: XL700V
Jesli masz gwozdzia w oponie i zakladasz opone na nowa detke to mozesz przebic dowolna ilosc detek
Kupuje tylko od czarnych takich jak ja.
- bartekk
- pałujący w lesie
- Mój motocykl: XL600V
i jest teraz tak:bartekk pisze:nudzisz się? wyczyść trampka. Ukręciłem łby śrub trzymających osłonę kolektora wydechowego. Jakaś propozycja reanimacji?
Przy okazji wyczyszczę z rdzy i pomaluję.
przed malowaniem - odcięte tuleje i przyspawane nowe nakrętki M6 ( z kołnierzem)
oraz po pomalowaniu
Podziękowania dla Jarka SIM-locka za pospawanie
W życiu są rzeczy ważne i .... ważniejsze.
- Jaro-Ino
- swobodny rider
- Mój motocykl: Africa Twin
W warunkach zlotowych możliwe jest przycięcie jednej dętki 7 razy W domu zdarzyło mi się raz. 3 dętek nigdy nie miałem, ale jak widać jest to możliweKristobal pisze:Czy jest możliwe przebić trzy dętki, powtórzę TRZY dętki w godzinę?
W garażu ??
Jest możliwe.
P. K. P. czy....
Warto zwrócić uwagę na ostrość łyżek i sposób montażu opony na feldze. Bo innej opcji nie zakładam.
TA '92 -> AT- '91
Szuter Party II ==> http://forum.transalpclub.pl/viewtopic. ... 81&start=0
ST- sezon 2012 ==> http://www.youtube.com/watch?v=m4brfKIdryk
Szuter Party II ==> http://forum.transalpclub.pl/viewtopic. ... 81&start=0
ST- sezon 2012 ==> http://www.youtube.com/watch?v=m4brfKIdryk
- Leopold
- miejski lanser
Jak wymieniałem opone zimą (w styczniu było na minusie) to trzy podejscia i trzy dziury- nie polecam takiej roboty przy temp ujemnejJaro-Ino pisze:W warunkach zlotowych możliwe jest przycięcie jednej dętki 7 razy W domu zdarzyło mi się raz. 3 dętek nigdy nie miałem, ale jak widać jest to możliweKristobal pisze:Czy jest możliwe przebić trzy dętki, powtórzę TRZY dętki w godzinę?
W garażu ??
Jest możliwe.
P. K. P. czy....
Warto zwrócić uwagę na ostrość łyżek i sposób montażu opony na feldze. Bo innej opcji nie zakładam.
Dopiero jak się przeniosłem do grzanego garażu i wszystko sie ogrzało to robota poszła jak masło
- Kristobal
- przycierający rafki
- Kontakt:
Człek na błędach się uczy, mam 3 łatane dętki i więcej rispektu dla koła. Kwestia raczej w braku cierpliwości i niesfornej łyżce. Garaż ciepławy ino chęć zrobienia szybko, przecież się robiło nie raz... Widać wiosenne wdrażanie w moto dotyczy nie tylko jazdy, ale i majsterkowania...
ps. Dobrze że to miękka TKC była a nie jaka MT21, mietek czy inne drewno.
ps. Dobrze że to miękka TKC była a nie jaka MT21, mietek czy inne drewno.
Honda XL350R'85/ Yamaha XJR1200'95/ Kawasaki KLE650'09
- LUK76
- czyściciel nagaru
- Mój motocykl: nie mam motocykla
Obdarłem siedzonko ze "skóry"...
- grad74
- swobodny rider
Mi się wydaje ze to nawet nie tyle ostrość łyżek co ich kształt. Odkąd kupiłem typowo motocyklowe , "przyszczypania" juz mi się nie zdarzają. Jest ciut inne wygięcie końcówki.Jaro-Ino pisze:W warunkach zlotowych możliwe jest przycięcie jednej dętki 7 razy W domu zdarzyło mi się raz. 3 dętek nigdy nie miałem, ale jak widać jest to możliweKristobal pisze:Czy jest możliwe przebić trzy dętki, powtórzę TRZY dętki w godzinę?
W garażu ??
Jest możliwe.
P. K. P. czy....
Honda TransalpPD10-99r, Honda Revere RC33-96r, Honda Nx125-99r, SHL M11-62r, WSK Garbuska-68r,Skuterek Motobi 50 z Hondowskim silniczkiem ;).
Gdyby Transalp kardan miał, ideałem by się zwał :)
Gdyby Transalp kardan miał, ideałem by się zwał :)
Nie tyle zepsułem, co się "zepsuło".
Miesiąc temu naciągnąłem łańcuch razem ze smarowaniem wałka (dokładnie miesiąc bez dwóch dni) - 3,5-4 cm luzu pod wahaczem.
Od tamtej pory zrobiłem 1280 km i w trakcie wczorajszego wypadu coś zaczęło mi stukać. Myślałem że nóżka centralna ale ją wyeliminowałem i okazało się że to łańcuch jest luźny. Na początku traski nic nie było słychać, jak wjechałem w góry zacząłem słyszeć uderzenia, pojedyncze na nierównościach, szczególnie kiedy silnik był w okolicy 5-6 k obrotów. Pod koniec wyjazdu (~350 km) walił już regularnie, cały czas.
Zmierzyłem luz i jest aktualnie ~7 cm luzu pod wahaczem Na podziałce z tyłu ustawiona jest ta sama wartość co wcześniej, wszystkie śruby (regulacja naciągu, oś) dobrze dokręcone.
To jest możliwe żeby łańcuch wyciągnął się w tak krótkim czasie?
Jeżdżę "dynamicznie", ale nie wierze żebym dał mu tak w żeby się w takim stopniu rozlazł.
Trampka mam od stycznia, i napęd został po poprzednim właścicielu. Ja robiłem tylko regulacje i smarowania. Jego starość mogła się tak objawić?
Miesiąc temu naciągnąłem łańcuch razem ze smarowaniem wałka (dokładnie miesiąc bez dwóch dni) - 3,5-4 cm luzu pod wahaczem.
Od tamtej pory zrobiłem 1280 km i w trakcie wczorajszego wypadu coś zaczęło mi stukać. Myślałem że nóżka centralna ale ją wyeliminowałem i okazało się że to łańcuch jest luźny. Na początku traski nic nie było słychać, jak wjechałem w góry zacząłem słyszeć uderzenia, pojedyncze na nierównościach, szczególnie kiedy silnik był w okolicy 5-6 k obrotów. Pod koniec wyjazdu (~350 km) walił już regularnie, cały czas.
Zmierzyłem luz i jest aktualnie ~7 cm luzu pod wahaczem Na podziałce z tyłu ustawiona jest ta sama wartość co wcześniej, wszystkie śruby (regulacja naciągu, oś) dobrze dokręcone.
To jest możliwe żeby łańcuch wyciągnął się w tak krótkim czasie?
Jeżdżę "dynamicznie", ale nie wierze żebym dał mu tak w żeby się w takim stopniu rozlazł.
Trampka mam od stycznia, i napęd został po poprzednim właścicielu. Ja robiłem tylko regulacje i smarowania. Jego starość mogła się tak objawić?
-
- pogłębiacz bieżnika
Chinski chyba albo po jakims tiuningu
Muszę się kopnąć do garażu i zerknąć co na nim napisano
-
- pogłębiacz bieżnika
Mozesz sprawdzic. Ja na zlotym DIDzie zrobilem juz 35tys. Dwa razy go naciagalem a jak wymienilem kolo zebate zdawcze po 20-paru tys to musialem go popuscic. Bywa tez, ze jezdze dosyc dynamicznie.
W poprzednim moto też miałem złotego DIDa i przez rok nawet go naciągać nie musiałem.
A piecyk miał podobną moc...
A piecyk miał podobną moc...
- KLOSZ
- miejski lanser
- Mój motocykl: nie mam już TA
- Kontakt:
A moze zebatki Ci zniknely? Ogladales je?
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.⌘
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.⌘
- Fihu
- emzeciarz agroturysta
Kaszol - może przesadziłeś po prostu z naciągiem?
Osobiście uważam, że lepiej jest mieć ciut za luźny, niż ciut za bardzo napięty łańcuch.
Jednak najlepiej napiąć go idealnie
Osobiście uważam, że lepiej jest mieć ciut za luźny, niż ciut za bardzo napięty łańcuch.
Jednak najlepiej napiąć go idealnie
RD03 + XL 250 S
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem wędkarzem i rybą
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem wędkarzem i rybą
- tomekpe
- młody podróżnik
- Mój motocykl: XL650V
Jak się łańcuch kończy, to się rozciąga coraz szybciej, przynajmniej mój miał taki objaw - kolejne naciągi były coraz częściej.
Ale to co opisałeś, to dość duża zmiana, i nie wiem czy można tłumaczyć tylko starością.
Ale to co opisałeś, to dość duża zmiana, i nie wiem czy można tłumaczyć tylko starością.
Transalp '02 od '10
2011 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=8361
2012 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=10940
2013 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=15543
2011 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=8361
2012 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=10940
2013 - http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=15543
Łańcuch to RK 525 XSO, więc nie jest to jakaś chińska lipa
Może faktycznie przez to przesadziłem z naciągiem.
No nic w tym tygodniu naciągnę go ponownie (jak skali starczy) i będę obserwował.
Ale i tak już czas się szykować na wymianę
Zębatki wyglądają w porządku, oglądałem dzisiaj.KLOSZ pisze:A moze zebatki Ci zniknely? Ogladales je?
Fakt że nie doczytałem w instrukcji i to 3,5- 4 cm luzu miałem na nóżce centralnej a nie bocznej.Fihu pisze:Kaszol - może przesadziłeś po prostu z naciągiem?
Może faktycznie przez to przesadziłem z naciągiem.
Tez miałem takie podejrzenia, ale od stycznia zrobiłem na nim ponad 2k km i nic się nie działo. Więc ciężko mi uwierzyć że nagle zaczęło w trakcie 300 km wyjazdu.tomekpe pisze:Jak się łańcuch kończy, to się rozciąga coraz szybciej, przynajmniej mój miał taki objaw - kolejne naciągi były coraz częściej.
No nic w tym tygodniu naciągnę go ponownie (jak skali starczy) i będę obserwował.
Ale i tak już czas się szykować na wymianę
- Adam_M
- pogłębiacz bieżnika
udało mi się dziś ułamać zaczep od owiewki przy akumuatorze:) ten blizej silnika:) poprzedni wlasciciel juz to chyba kleil bo zostały slady poxipolu czy czegos podobnego:)
- MsPawcio18
- osiedlowy kaskader
Urwane lusterko poierwszy raz w kadencji mojego trampka.
Motorynka-Simson SR50-WSK-Jawa 350TS-obecnie Transalp 600V i Yamaha wr 250.