[S] Honda SW-T600 Silverwing, jakby wyjątkowa

Awatar użytkownika
zimny
swobodny rider
swobodny rider

[S] Honda SW-T600 Silverwing, jakby wyjątkowa

Post autor: zimny »

Jak w temacie - kupiłem maszynę niedawno, właściwie miesiąc temu. Wymyśliłem sobie że jej potrzebuję ale chyba z tym różnie.. GS jest też całkiem dobrym commuterem, dodatkowo w garażu podziemnym mam trochę kłopot z trzymaniem 2 maszyn + auto.

Ogłoszenie nie wynika z żadnej skuchy technicznej ani niczego takiego.

NIESTETY nie powstrzymałem się i spędziłem z nią każdy weekend od zakupu w garażu. Mechanik też co nieco przy Hondzie zrobił. Skuter jest w tym momencie 101% przygotowany do sezonu - ale nie tak standardowo - WSZYSTKIE elementy eksploatacyjne są nowe, z wyjątkiem napędu (pasek, rolki) o czym dalej.

Rok produkcji 2011, przebieg tudzież stan licznika niecałe 44 tys km. Kto interesuje się modelem to wie że jak idzie o trwałość - ten skuter z jego silnikiem jest niemal legendą. W USA przebiegi 100 000 mil + nie są czymś rzadkim.

Po kolei:
- nowy olej z filtrem - Motul 7100 10W40 + hiflo,
- nowy filtr powietrza hiflo, czyszczenie airboxa i okolic,
- 2x wymieniony olej w przekładni (Motul) celem jej dobrego wypłukania,
- Wymieniony płyn hamulcowy w całym obiegu CBS + agregat ABS (mało kto wymienia tutaj bo jest on trudno dostępny) - płyn Brembo Dot 4LV,
- dokładne czyszczenie zacisków, tłoczków, ew. polerka gdzie było zasadne,
- Nowe klocki przód i tył - TRW Singer SV (klocki hamulca postojowego Nissin zostawiłem bo były w idealnym stanie)
- czyszczenie wtyczek regulatora - jak to w Hondzie,
- sprawdzenie łożysk wahacza i główki ramy - OK,
- nowe opony Michelin City Grip DOT z 2026,
- wymiana płynu chłodniczego (Prestone),
- sprawdzenie i regulacja zaworów (wydechowe OK, ssące skorygowane),
- wymiana oleju w lagach (15W), akcesoryjne tulejki dystansowe zwiększające napięcie wstępne, nowe uszczelniacze olejowe i pyłowe (NOK),
- pomiar paska - wg. instrukcji serwisowej 27, 6mm (nowy 28, limit 27mm),
- nowe świece - OEM Honda,
- nowy deflektor Darkojak 30x14 w pełni regulowany,
- nowa płyta Givi Monokey + mocowanie,
- nowy kufer Givi V47 TECH,
- nowe lusterka - ładniejsze
- nowe, masywne ciężarki - końcówki kierownicy,
- oryginalna instalacja światła stop do kufra,
- przegląd i OC do 2027r.
- akcesoryjna szyba Ermax

Z kwestii estetycznych - grube czyszczenie, lakierowanie dolnych kielichów amortyzatorów i tłumika. Nie było to pordzewiałe ale miało naloty które źle znoszę.

Mechanik który obierał skuter z plastików nie odnotował żadnych śladów poważnej wypadkowości (3 elementy były lakierowane - ewidentnie była jakaś przewrotka - zresztą skuter pochodzi z Francji, to oczywiste). Jedzie prosto, nie ściąga ani nic z tych rzeczy.

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem - skuter w amoku weekendowym przygotowywałem pod siebie, dla siebie, wg moich standardów technicznych i estetycznych.

Wady:
- rysy od sakw na boczkach,
- sklejone pęknięcie przedniego błotnika, tak było,
- Zarysowana osłona chromowana tłumika (chyba nie widziałem jeszcze żeby tego nie było)
- jak każdy praktycznie na rynku miał zapewne jakąś historię glebową, niemniej z moich oględzin zakupowych i późniejszej weryfikacji nie wynikło aby było to cokolwiek istotnego, prawdopodobnie tylko porysowane przednie plastiki pierwotnie z lewej strony.
- 1 kluczyk.

CENA - 15 800 i jest to sporo poniżej tego co mnie wyszedł. Mogę sprzedać lub może zamienić na coś ciekawego. Może zostać - też nie będzie bólu.

Pls nie porównywać do cen SW-T 400 - których jest bardzo dużo, ważą tyle samo a mają 10 koni i 15nm mniej. Zapewniam, to robi różnicę :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek